Paneer Butter Masala je klasické indické jedlo so smotanovo – paradajkovou omáčkou a chutnými kockami paneeru.
ČO POTREBUJETE:
400g Paneer; pokrájať na kocky
2 veľké červené cibule; rozmixovať na pyré
2 veľké paradajky; rozmixovať na pyré
1 lyžička zázvorovo-cesnakovej pasty
1/2 lyžičky mletéhokoriandru
1 plocha lyžička Garam masala
1/2 lyžičky pálivého čili korenia
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
2 – 2 1/2 lyžice nesolených kešu orechov; vopred namočiť vo vode na pol hodiny
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
soľ
maslo + olej v pomere 1:1; alebo 2 lyžice ghí
2 lyžice sladkej smotany
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si pripravíme pasty. Rozmixujeme nakrájanú cibuľu. Rozmixujeme nakrájané paradajky a nakoniec rozmixujeme vopred namočené kešu orechy s troškou vody. Všetky pasty mixujeme zvlášť a odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V panvici rozohrejeme olej a maslo, alebo ghee maslo. Pridáme horčičné semienko a necháme ho prasknúť.
Pridáme cibuľové pyré a necháme ho zredukovať.
Pridáme zázvorovo-cesnakovú pastu, čili korenie a kešu pastu. Znova restujeme a miešame asi 2 minúty.
Pridáme mletý koriander, kurkumu, kasuri methi, garam masala, soľ a paradajkové pyré. Varíme na slabom ohni 5 minút a občas premiešame.
Pridáme asi 100ml vody a premiešame.
Pridáme sladkú smotanu, premiešame. Panvicu prikryjeme a 3 minút na slabom ohni povaríme. Občas premiešame.
Pridáme panír a zľahka premiešame, aby sme panír “nerozbili”. Panvicu prikryjeme a na slabom ohni povaríme 2 minúty.
Odstavíme z ohňa a posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou. Premiešame a zakryté necháme 5 minút postáť.
Podávame s basmati ryžou a indickými plackami ako napr. Naan, Paratha, Čapati