Kura Tikka Masala patrí v Británii medzi najobľúbenejšie jedlá. A práve na ostrovoch by sme tiež mali hľadať pôvod receptu, zrejme u juhoázijskych prisťahovalcov z indického subkontinentu. V jedle sa spojujú všetky tie nádherné indické chute s dobrou kuracinkou a dokonalou omáčkou, ktorú Briti vo všeobecnosti tak veľmi milujú. Dnes sa s týmto jedlom môžete stretnúť prakticky na celom svete, zväčša v indických reštauráciách, ale nie je vôbec ťažké pripraviť si ho aj doma.
Na kura Tikka Masala budete potrebovať (pre 4 osoby):
2 ks väčších kuracích pŕs bez kože,
400 ml kokosového mlieka,
1 veľká lyžica paradajkového pretlaku,
2 veľké lyžice bieleho jogurtu,
soľ,
čerstvo mleté čierne korenie,
olej,
čerstvý koriander
Na masala pastu:
1 červená cibuľa,
2 strúčiky cesnaku,
2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru,
2 lyžičky garam masala,
hrsť lúpaných mandlí,
1 lyžičku chilli,
šťava z jedného citróna
Na chlieb Naan (4 kusy):
75 ml vlažnej vody,
pol lyžičky cukru.
pol lyžičky sušeného droždia,
75 g kyslej smotany izbovej teploty,
45 ml teplého mlieka,
250 g hladkej múky,
pol lyžičky jedlej sódy,
pol lyžičky kypriaceho prášku ,
pol lyžičky soli,
maslo ghee
Začnite prípravou vlastnej pasty masala. Cibuľu narežte na menšie kúsky a vhoďte do malého mixéra. Pridajte všetky ostatné ingrediencie na pastu a poriadne rozmixujte.
Narežte kuracie mäso na menšie kusy. Vhoďte do misy, pridajte jogurt a lyžicu masala pasty a nechajte marinovať v chladničke asi 30 minút. Na panvici rozohrejte trochu oleja a na ňom restujte marinované kuracie prsia. Pridajte pretlak, zvyšnú pastu masala, osoľte a okoreňte, premiešajte a zalejte kokosovým mliekom. Pod pokrievkou varte asi 20 minút. Na záver už len dochuťte soľou, korením alebo chilli, ak obľubujete pikantnejšie jedlá.
Pripravte si naan. Zmiešajte vodu s cukrom a droždím a premiešajte. Pridajte kyslú smotanu a teplé mlieko a znova premiešajte. Do tejto zmesi pridajte múku zmiešanú so sódou, kypriacim práškom a soľou. Na hrubo pomúčte pracovnú dosku. Preložte na ňu cesto a vymieste do tvaru gule. Cesto musí trochu lepiť. Vložte do múkou vysypanej misy, prikryte potravinovou fóliou, utierkou a na teplom mieste nechajte kysnúť jednu hodinu.
Keď cesto zdvojnásobí objem rozdeľte ho na 4 rovnaké časti a každú časť vymieste do tvaru gule. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1,5 až 2 mm a tesne pred pečením potrite roztopeným maslom ghee. Na miernom ohni rozpáľte panvicu a potretou stranou vložte naan na panvicu. Rýchlo potrite znovu maslom ghee a panvicu prikryte pokrievkou. Pečte asi 1,5 minúty na každej strane. Hotový naan ukladajte na tanier a zakryte čistou bavlnenou utierkou.
Kura Tikka Masala podávajte s ryžou, červenou cibuľou, naanom a nezabudnite na čerstvý koriander.