KURA TIKKA MASALA A CHLIEB NAAN
Komentáre vypnuté na KURA TIKKA MASALA A CHLIEB NAAN
tikka masala 870x588 1

Kura Tikka Masala patrí v Británii medzi najobľúbenejšie jedlá. A práve na ostrovoch by sme tiež mali hľadať pôvod receptu, zrejme u juhoázijskych prisťahovalcov z indického subkontinentu. V jedle sa spojujú všetky tie nádherné indické chute s dobrou kuracinkou a dokonalou omáčkou, ktorú Briti vo všeobecnosti tak veľmi milujú. Dnes sa s týmto jedlom môžete stretnúť prakticky na celom svete, zväčša v indických reštauráciách, ale nie je vôbec ťažké pripraviť si ho aj doma.

Na kura Tikka Masala budete potrebovať (pre 4 osoby):

 

2 ks väčších kuracích pŕs bez kože,

400 ml kokosového mlieka,

1 veľká lyžica paradajkového pretlaku,

2 veľké lyžice bieleho jogurtu,

soľ,

čerstvo mleté čierne korenie,

olej,

čerstvý koriander

 

Na masala pastu:

 

1 červená cibuľa,

2 strúčiky cesnaku,

2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru,

2 lyžičky garam masala,

hrsť lúpaných mandlí,

1 lyžičku chilli,

šťava z jedného citróna

 

Na chlieb Naan (4 kusy):

 

75 ml vlažnej vody,

pol lyžičky cukru.

pol lyžičky sušeného droždia,

75 g kyslej smotany izbovej teploty,

45 ml teplého mlieka,

250 g hladkej múky,

pol lyžičky jedlej sódy,

pol lyžičky kypriaceho prášku ,

pol lyžičky soli,

maslo ghee

Začnite prípravou vlastnej pasty masala. Cibuľu narežte na menšie kúsky a vhoďte do malého mixéra. Pridajte všetky ostatné ingrediencie na pastu a poriadne rozmixujte.

Narežte kuracie mäso na menšie kusy. Vhoďte do misy, pridajte jogurt a lyžicu masala pasty a nechajte marinovať v chladničke asi 30 minút. Na panvici rozohrejte trochu oleja a na ňom restujte marinované kuracie prsia. Pridajte pretlak, zvyšnú pastu masala, osoľte a okoreňte, premiešajte a zalejte kokosovým mliekom. Pod pokrievkou varte asi 20 minút. Na záver už len dochuťte soľou, korením alebo chilli, ak obľubujete pikantnejšie jedlá.

Pripravte si naan. Zmiešajte vodu s cukrom a droždím a premiešajte. Pridajte kyslú smotanu a teplé mlieko a znova premiešajte. Do tejto zmesi pridajte múku zmiešanú so sódou, kypriacim práškom a soľou. Na hrubo pomúčte pracovnú dosku. Preložte na ňu cesto a vymieste do tvaru gule. Cesto musí trochu lepiť. Vložte do múkou vysypanej misy, prikryte potravinovou fóliou, utierkou a na teplom mieste nechajte kysnúť jednu hodinu.

Keď cesto zdvojnásobí objem rozdeľte ho na 4 rovnaké časti a každú časť vymieste do tvaru gule. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1,5 až 2 mm a tesne pred pečením potrite roztopeným maslom ghee. Na miernom ohni rozpáľte panvicu a potretou stranou vložte naan na panvicu. Rýchlo potrite znovu maslom ghee a panvicu prikryte pokrievkou. Pečte asi 1,5 minúty na každej strane. Hotový naan ukladajte na tanier a zakryte čistou bavlnenou utierkou.

Kura Tikka Masala podávajte s ryžou, červenou cibuľou, naanom a nezabudnite na čerstvý koriander.

0
X