Jarné závitky sú špecialitou, ktorú si môžete ochutnať v ázijských bistrách. Základ tvorí mäso, zelenina, ryžové rezance a ryžový papier, ktorý drží závitok pohromade a následne sa opražia dozlatová.
INGREDIENCIE
- 5 listov ryžového „papiera“
- 200 g hlávkovej kapusty
- 100 g húb shii-take / judášovo ucho
- 50 g ryžových rezancov
- 100-150 g údeného tofu / kreviet / mletého mäsa 1:1 bravčového a hovädzieho
- 1 väčšia cibuľa
- hrsť thajskej bazalky
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 ml sójovej omáčky
- 50 ml tmavého ryžového octa
- sweet chilli omáčka na servírovanie
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- olej na smaženie závitkov
AKO NA TO?
1. Kapustu, huby a cibuľu nakrájame na tenké rezance a tofu na kocky (alebo vylúpte a očistite krevety / zmiešajte mleté mäso).
2. Ryžové rezance zalejeme horúcou vodou a po niekoľkých minútach scedíme (riadime sa návodom na obale).
3. Zeleninu a huby zprudka orestujeme na rozpálenej panvici (pridáme krevety / mleté mäso – to sa snažíme “rozbiť” na čo najmenšie kúsky). Osolíme a okoreníme.
4. Asi po 5 minútach pridáme rozdrvený cesnak, sójovú omáčku a thajskú bazalku.
5. Nakoniec všetko dôkladne premiešame s presekanými ryžovými rezancami. Dochutíme ryžovým octom.
6. Ryžový papier krátko namočíme do horúcej vody, naplníme požadovaným množstvom rezancovej zmesi, prehneme okraje a napevno zarolujeme.
7. Závitky postupne smažíme v rozpálenom oleji dozlatova (ideálna je hlbšia panvica, alebo rajnica).
8. Servírujeme so sladkou chilli omáčkou.