DRUHY SUSHI – OCHUTNAJTE ICH VŠETKY
Komentáre vypnuté na DRUHY SUSHI – OCHUTNAJTE ICH VŠETKY
maki sushi

Vedeli ste, koľko druhov sushi existuje? Naučte sa ich rozpoznať a nabudúce už budete vedieť, ktoré sushi si v špecializovaných sushi reštauráciách či sushi baroch objednať. Uvidíte, že budete chcieť ochutnať všetky!

MAKI SUSHI

Najzákladnejší a zároveň v Japonsku najobľúbenejšídruh sushi. Slovo “maki” v Japonštine označuje rolku, resp. niečo zrolovaného. Názov tohto druhu sushi je odvodený od bambusovej podložky “Makisu”, pomocou ktorej sa maki sushi vytvára.

Maki sushi je rolka plnená najčastejšie sushi ryžou, rybou a zeleninou. Z vonkajšej strany je obalená v morskej riase Nori. Občas sa môžete stretnúť maki obalenými v omelete, uhorke alebo sezamových semienkách.

Maki sushi sa zvyčajne servírujú po 8 kusoch 2,5 cm vysokých roliek, ktoré sa dajú pripraviť naraz na jednej bambusovej podložke. Dobrý sushi majster dokáže pripraviť všetky rolky rovnaké.

DRUHY MAKI SUSHI

Najzákladnejšou podobou maki sushi je “hosomaki” – klasická tenká rolka obalená v Nori riase, plnená ryžou a jednou zo základnej ingrediencii podľa voľby.

Maki môžeme rozdeliť napr. na sushi rolky s uhorkou – kappamaki, s tuniakom – tekkamaki, ale existuje tiež mnoho menej známych variant.

Tsunamayomaki obsahuje tuniaka a majonézu, negitoromaki je rolka plnená tuniakom a cibuľkou. Futomaki (Futo znamená tučný) je maki z celého plátku Nori (na vonkajšej strane) a niekoľkých ingrediencií. Ako základ sa často používa japonská vaječná omeleta – tamago yaki. Na Futomaki sushi sa surová ryba používa veľmi zriedka.

Maki sushi sa podáva s nakládaným zázvorom, chrenom wasabi a sójovú omáčku a je vhodným typom pre ľudí, ktorí chcú ochutnať sushi prvýkrát v živote.

URAMAKI: OBRÁTENÉ SUSHI

uramaki sushi

Maki sushi “naopak”. Ryba a Nori riasa sú obalené v ryži a tá je obalená v kaviári, sezame alebo bylinkách. Asi najznámejším druhom je tzv. California Roll, ktorý obsahuje uhorku, avokádo, krabiu tyčinku, japonskú majonézu a ryžu, ktorá je obalená v sezame.

Tento nejaponský druh sushi priamo vyzýva k rôznym experimentom, ako napríklad miesto sezamu alebo kaviáru použiť plátky rôznofarebných rýb, avokáda… Fantázii sa medze skrátka nekladú.

NIGIRI SUSHI

sashimi

Nigiri sushi si veľmi jednoducho pripravíte aj doma! Ryžový valček sa tvaruje pomocou ruky. Ryžu formujeme a stláčame tak, aby sa v prstoch (Japonci často jedia rukami) alebo medzi jedálnymi paličkaminerozpadla.

Na tomto valčeku ryže, ktorý je občas potrený wasabi chrenom, je naaranžovaný precízne odrezaný kúsok surovej ryby, zeleniny alebo vaječnej omelety.

Nigiri sushi sa odporúča vložiť do úst rybu smerom na jazyk, aby si človek viac vychutnal jej chuť.

Podáva sa s nakládaným zázvoromchrenom wasabi a sójovou omáčku.

SASHIMI SUSHI

sashimi sushi

Druh sushi bez ryže. Je vhodný aj pre diabetikov, ktorí si strážia príjmu cukru v potrave.

Ide o pláty surovej, čerstvej, precízne nakrájanej ryby. Hrubšie nakrájané plátky sa podávajú so sójovou omáčkou, tenké plátky je ideálne podávať s ponzou – japonská citrusová omáča.

Ako všetky druhy sushi, aj tento pri servírovaní upúta elegantným naaranžovaním na tanieri.

Podáva sa s wasabi a zázvorom.

CHIRASHI (CHIRAŠI)

DSC 4503.0

Chirashi môžeme prirovnať k “sushi šalátu” . Podáva sa v miskách a dochucuje sa sójovou omáčkou a wasabi.

Spôsoby servírovania Chirashi

  • spodnú vrstvu v miske tvorí sushi ryža a na nej je ozdobne naaranžovaný mix rôznych surovín
  • ryža aj ostatné suroviny sú premiešané

TEMAKI SUSHI – NAJJEDNODUCHŠIE SUSHI

temaki sushi

Temaki je ideálny druh sushi pre domácu prípravu. Každý si jednoducho svoj kornútok z riasy Nori naplní podľa vlastnej chuti.

GUNKAN

gunkan sushi

Väčší druh sushi, približne 25 gramová ryžová rolka je potretá troškou wasabi a obalená v sušenej morskej riase širokej asi 2,5 cm. Priestor medzi okrajom riasy a ryže sa vyplní kaviárom z lososa alebo z lietajúcich rýb – Tobiko.

0
X