GHEE MASLO: 9 DÔVODOV, PREČO NESMIE CHÝBAŤ U VÁS DOMA
Komentáre vypnuté na GHEE MASLO: 9 DÔVODOV, PREČO NESMIE CHÝBAŤ U VÁS DOMA
melted ghee butter

Ghee maslo možno poznáte od svojej babičky, tá ho však volala trochu inak – prepustené maslo. No ešte dávno, dávno pred vašou starou mamou ho poznali aj v Indii. A to, že ho milujú aj po niekoľko tisíc rokoch, svedčí o jeho výnimočnosti. Čo je to ghee maslo, ako ho vyrobiť a ako pomôže vášmu telu?

Čo je ghee maslo

Ghee poznali už naše babičky, lenže miesto tohto „posh“ názvu ho volali prepustené maslo. Odkiaľ sa u nás vzalo? Objavilo sa už v starovekej Indii a aj dnes sa používa hlavne v Ázii a v arabských štátoch. Svoje miesto má nielen v kuchyni, ale aj v tradičnej medicíne a pri náboženských rituáloch. A prečo je teraz okolo neho taký rozruch? Je super pre ľudí s intoleranciou laktózy, má priaznivé účinky na zdravie, použiť ho môžeme aj ako kozmetiku a hlavne super chutí. A čo jeho výroba? Samozrejme, ghee maslo sa dá aj kúpiť, ale predtým, ako zájdete do obchodu, prečítajte si návod na jeho prípravu. Je to úplne jednoduché.

rsz butter 1188059 1920

Ako pripraviť ghee maslo

Výroba ghee masla vám zaberie približne 50 minút. Pripravte sa na to, že ak máte 1 kg tradičného masla, vyrobíte z neho cca 7 decilitrov ghee. Čo potrebujete? Širší hrniec s hrubým dnom, tradičné maslo, šporák a niečo na miešanie.

  • Maslo dajte do hrnca, nechajte ho roztopiť a priveďte ho do varu. Keď začne bublať, znížte teplotu na šporáku, začnite miešať a nechajte budúce ghee len tak spokojne pobublávať.
  • Na povrchu sa začne tvoriť pena (zo zrazených bielkovín) – máte na výber z dvoch možností – buď budete penu zbierať, alebo ju necháte tak a ona sa usadí na dne hrnca a neskôr ju môžete využiť napríklad pri pečení.
  • Približne po 30 minútach sa maslo začína meniť na číru tekutinu, vtedy miešajte pomenej, aby ste prípadnú usadeninu na dne hrnca nezmiešali s oddelený olejom. A keď usadenina začne pripomínať karamel, hrniec odstavte.
  • Obsah hrnca preceďte cez čo najhustejšie sitko. Pre istotu dvakrát, až vtedy ghee maslo dajte do pohára na zaváraniny. A čo ďalej? Po vychladnutí ho môžete dať do chladničky alebo aj do špajze. Ghee nepotrebuje chlad, aby vydržalo.
  • A najdôležitejšia rada – maslo nesmie prudko vrieť, ale len mierne pobublávať.
  • Teraz sa môžete tešiť z jeho chuti, výhod a účinkov. A aké to sú?
rsz image series 1156194 1920

9 dôvodov, prečo používať ghee maslo

Je už na vás, či si ghee maslo vyrobíte sami, alebo si ho kúpite, týchto 9 dôvodov vám však prezradí, prečo tento zázrak nesmie chýbať u vás doma.

1. Ocenia ho ľudia s intoleranciou laktózy

Približne 70 % ľudskej populácie trpí intoleranciou na laktózu. A práve pri výrobe ghee masla sa zložky mlieka oddelia a výsledkom je čistý 99 – 99,5% maslový olej. Takže odteraz si môžete dopriať na raňajky chlieb s maslom a džemom aj keď trpíte intoleranciou laktózy. A zapíjajte ho mandľovým mliekom.

2. Nemusíte kontrolovať záručnú dobu

Trvanlivosť tradičného masla je približne mesiac, ale koľko je to pri ghee? Pokojne to môže byť aj sto rokov. A to ho nemusíte ani skladovať v chladničke.

3. Pomáha flexibilite

Doktor Vasant Lad zistil, že ghee maslo pomáha ľudskému telu s ohybnosťou a pružnosťou. Možno aj toto je dôvod, prečo je také obľúbené medzi jogínmi.

4. Je bohaté na vitamíny

Aké vitamíny sú dôležité pre spoľahlivý imunitný systém, pevné kosti a správnu činnosť mozgu? Sú to vitamíny A, D, C a K. Presne tieto obsahuje aj ghee maslo. Keďže sú rozpustné v tukoch, prijímaním s maslom ghee zabezpečíte ich vstrebateľnosť.

5. Znižuje hladinu cholesterolu

Štúdie ukázali, že s pomocou ghee masla dokážete znížiť hladinu cholesterolu. Napriek tomu sa neodporúča ľuďom, ktorí už vysokou hladinou cholesterolu trpia. Tieto účinky sa ukázali zatiaľ iba pri ľuďoch bez tohto problému.

rsz cress 1258507 1280

6. Je super na vyprážanie

Teplota, pri ktorej začne ghee maslo prihárať je približne 250 °C – to je viac ako pri väčšine ostatných olejov. Práve preto je ako stvorené na vysmážanie, varenie či pečenie celkovo.

7. Zlepšuje trávenie

Tradičné maslo trávenie spomaľuje. Chcete ho urýchliť? Nemusíte ho poháňať bičom, stačí si natrieť hrianku ghee maslom. To stimuluje tvorbu žalúdočných kyselín a okrem toho maslový olej obsahuje látky, ktoré pomáhajú črevným baktériám.

8. Pomôže vám pri chudnutí

Pokiaľ si vaše ghee vyrobíte z masla vyrobeného z mlieka od voľne pasúcich sa kráv, potom v ňom budete mať mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko rakoviny a zároveň pomáhajú pri chudnutí,

9. Využijete ho ako kozmetiku

Arabi aj Ázijci používajú ghee ako kozmetiku hlavne pri zápaloch, opuchoch či spálenej pokožke. Takže ak vás trápi nepríjemné akné, poštípala vás osa alebo ste sa popálili pri jeho výrobe, natrite si postihnuté miesto týmto skvelým pomocníkom.

Jednoduchý recept s ghee maslom

Existujú aj komplikované recepty, ale jeho chuť a univerzálnosť oceníte najmä, keď máte obmedzené možnosti. Máte starý chlieb? Urobte si z neho hrianky, natrite si ich ghee maslom a posypte nasekanou pažítkou. Je to hotový zázrak. Chcete skúsiť niečo náročnejšie?

rsz chana 166988 1920

Pečený cícer namiesto popkornu

Náhrada za popcorn môže byť rovnako chutná, keď viete ako na to. Čo potrebujete?

  • 2 lyžičky ghee masla
  • 400 g umytého sušeného cíceru
  • soľ
  • čerstvo zomleté čierne korenie
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • štipka kajanského korenia na ochutenie

Ako na to

1. Vyhrejte si rúru na 200 °C.

2. Dajte ghee maslo na pekáč a ten na minútu, kým sa maslo roztopí, vložte do rúry.

3. Prepláchnite cícer a usušte ho v kuchynskej utierke.

4. Zmiešajte všetky zostávajúce ingrediencie s roztopeným ghee maslom, pridajte cícer a dôkladne premiešajte.

5. Pečte 30-35 minút. Nezabúdajte však pravidelne zatriasť plechom, nech sa vám táto dobrota nezlepí. Cícer je hotový, keď je upečený dozlatova.

6. Pustite si film a vychutnajte si túto zdravšiu náhradu popkornu.

0
X